Bohurt

Wat is het?

Bohurt, soms ook geschreven als Buhurt of Béhourd, is een categorie middeleeuwse vechtsport waarbij teams van geharnaste vechters het tegen elkaar opnemen. Het doel van een Bohurt match is het uitschakelen van alle vechters van de tegenstander. Dit wordt gedaan door ze om te werpen. Wanneer een deelnemer met meer dan twee contactpunten op de grond steunt is deze uit het spel. Wanneer van één team alle spelers uit het spel zijn, wordt van het andere team het aantal nog staande deelnemers geteld. Dit is het aantal punten wat het team in deze ronde scoort. Het team wat als eerste twee rondes op haar naam zet, wint de match. Wanneer een match over de tijdlimiet (10 minuten) gaat, wordt de winnaar bepaald aan de hand van het puntentotaal.

Oorsprong

Bohurt vindt haar oorsprong in de middeleeuwen. In tijden van vrede werden tussen hooggeplaatste heren schijngevechten georganiseerd ter vermaak en training. Vaak werden deze evenementen samen met de wel bekende steekspelen (jousts) georganiseerd.

De moderne sportvariant vond in de loop van de jaren 90 zijn oorsprong in Oost-Europa. Allereerst als een competitie element voor reënactors wat buiten openingstijden van levende geschiedenisevenementen werd beoefend. Later kwam dit steeds meer in de publieke belangstelling, tot in 2010 voor het eerst een groot, internationaal toernooi, Battle of the Nations, werd georganiseerd waarbij de Bohurt het hoofdevenement was.

Nederland

In Nederland wordt sinds eind 2014 Bohurt beoefend. In 2015 deed er voor het eerst een Nederlands team mee aan het wereldkampioenschap, Battle of the Nations. In 2017 werd het eerste Bohurt toernooi op Nederlandse bodem, Kening Striid, georganiseerd. In 2019 is Kening Striid het hoofdtoernooi, Bohurt League Masters, van de west-Europese conferentie en daarmee een van de belangrijkste toernooien in de internationale Bohurt League.

Beginnen met Bohurt

Bohurt is een intensieve, jonge sport. Het vergt kracht, explosief uithoudingsvermogen, lef en tactiek. Daarnaast heb je een harnas nodig. De prijzen van een harnas variëren van €1500,- tot zo duur als je het maar wil maken. Toch kan je, zelfs voor je dat bedrag bij elkaar gespaard hebt, al beginnen met trainen.

Ascia organiseert wekelijks trainingen op twee locaties in Nederland. Hier wordt gewerkt aan conditie, wapentechniek, kracht en inzicht. Er wordt getraind met (zacht) trainingsmateriaal, zodat je zonder harnas de basis kan leggen. De ervaren bohurters in de training helpen je graag op weg en adviseren je natuurlijk bij de aanschaf van je harnas. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan bij de training van Ascia NoordAscia West  om te beginnen.